Kuvakaappaus SuomiSport-sivulta

Seinäjoen kendoseura järjestää kendon kyu-graduoinnin eli vyökokeen 17.12.2023 klo 12:30 alkaen! Tapahtumassa on mahdollista suorittaa kendon 6.-2. kyu. Mitä vyökokeessa pitää sitten osata? Ohessa lainaus Kendoliiton sivuilta:

Kendo 6. kyu
Sisältö:

Suburit: jogeburi, nanameburi, shomen, kote, do, sayumen, hayasuburi

Peruslyönnit: men, kote, do ja kote-men tobikomiashilla

Kirikaeshi


Suoritukset voidaan tehdä motodachille tai ilman motodachia.

Varustus: verryttelypuku tai hakama ja kendogi
Vähimmäisaika harjoittelun aloittamisesta: 3 kk (intensiivisen peruskurssin tapauksessa voi olla lyhyempi)

Arvostelukriteerit: Kokelaalta edellytetään kendon perusliikkeiden auttavaa hallitsemista. Jalkatyössä kokelaan on pyrittävä käyttämään oikeaa askellusta kunkin suorituksen edellyttämällä tavalla (suriashi, ayumiashi ja tobikomiashi). Lyöntiliikkeiden on oltava laajoja, kokelaan eri lyöntien tulisi erota toisistaan. Arvioitaessa kokelasta muoto ei ole vielä päällimmäinen seikka vaan hänen
pyrkimyksensä toteuttaa ki-ken-taita. Kokelaan toimiminen motodachina ei saa vaikuttaa kokeen arvosteluun negatiivisesti.

Eli esim. 6. kyun kokeessa on varsin tuttua asiaa. Ilmoittautuessa kysytään suosittelijaa, joten laittakaa ohjaajan nimi siihen. Vyökoejärjestelmä on suunniteltu aikuisia harrastajia silmälläpitäen. Kyu-arvojen jälkeen alkavat dan-arvot eli ns. mustat vyöt. Dan-arvot ovat kansainvälisiä ja esimerkiksi Euroopan kendoliitto pitää rekisteriä, jossa harrastaja voi tarkistaa, että oma vyöarvo on kirjattu oikein (linkki). Dan-arvot tarkoittavat, että pystyy harjoittelemaan täydellä teholla. Euroopan kendoliitto suosittelee, että 1. dan suoritetaan aikaisintaan 14-vuotiaana. Miksi näin? Suosituksesta ja taustoista lisää linkissä. Lyhyesti, 1. dan pitäisi pystyä harjoittelemaan aikuisten mukana. Menestystä vyökokeeseen!