Nyt kun uusia ihmisiä on tullut mukaan, niin pieni kooste harrastamiseen tarvittavista varusteista. Varusteet käydään läpi hankintajärjestyksessä, ensisijaisesti kendoa silmällä pitäen. Lyhyesti, ensin shinai, sitten keikogi ja hakama, lopuksi bogu. Iaidon puolella bokken ja saya sageolla, sekä obi, iaido-takki ja hakama. Toim. huom. jos tekee molempia, niin kendotakki ja hakama palvelee ihan hyvin iaidossakin.

Shinait, bokutot

Ensimmäinen hankinta on oma shinai eli bambumiekka. Näitä on saatavilla eri kokoja, oheisessa taulukossa on määritelty kisoissa käytettävät koot. Isommalla miekalla harjoittelu ei ole mielekästä ja toisaalta liian pienellä antaa tarpeettomasti tasoitusta kaverille.

12-1515-1818+
Pituus, cmm/n≤ 114≤ 117≤ 120
Paino, gm/n≥ 440/400≥ 480/420≥ 510/440
Halkaisija, mmm/n≥ 25/24≥ 26/25≥ 25
shinaikoot, lähde EKF

Shinaita ostaessa valikoimaa verkosta löytyy pilvin pimein. Alkuun ns. standardi / keichiku / harjoittelu / practice -luokutksen alla olevat shinait palvelevat hyvin. Shinait ovat kulutustavaraa ja kestävät käytössä tuurista riippuen vuodesta pariin. Kun on vähän päässyt jyvälle lajista, niin sitten voi alkaa hifistelemään esim. eri paksuisella kahvalla, eri painotuksilla jne. Yleensä kannattaa ostaa shinait pareittain – vaikka yksi säle menee rikki, niin 3 sälettä jää vielä varaosiksi.

Kendoa tehdään myös kata- eli liikesarjaharjoittelun muodossa. Tuossa käytetään bokkenia eli puumiekkaa, peräti kahta eri kokoa. Yleensä lyhyttä bokkenia, kodachia, ei ihan heti tarvitse, joten sen voi ostaa myöhemminkin. Kodachikatat tulevat vyökokeissa vastaan 3. danin kohdalla. Iaidoon tarvitaan bokkeniin myös saya, huotra sekä obi eli miekkavyö. Obia voi käyttää myös kendossa, jos haluaa.

Keikogi ja hakama

Suosittelen uusille E-bogun Cool -sarjan takkia ja hakamaa. Verrattuna perinteiseen puuvillaiseen hakamaan ja keikogiin, niin nämä eivät värjää ja kestävät konepesua sekä hakamassa pysyy vekit vähän huonommallakin hoidolla. Jos ja kun kendo innostaa, niin sitten voi ostaa puuvillaisen setin, joka patinoituu käytössä, mutta vaatii huolellisuutta ylläpitoon. Iaidoon on olemassa kendon sinisten takkien lisäksi omansa, jossa ei ole ihan samoissa paikoissa kiinnitysnyörejä. Jos tekee molempia, suosittelen hankkimaan kendo-gin ja hakaman. Iaidoon tarvii myös polvipehmusteet, esim. lentopallosuojat toimivat hyvin.

Bogu eli suojavarusteet

Kun kendo alkaa sujumaan ja on selvää, että kendokärpänen on purrut, tulee vastaan oman bogun hankkiminen. Meidän seurassa on tavoitteena, että jokainen pääsee ainakin muutaman kerran kokeilemaan lainavarusteilla, miltä harjoittelu täydessä sotisovassa tuntuu. Käytännössä moni asia, jonka ilman suojia osaa, joutuu opettelemaan uusiksi. Bogusetti kustantaa halvimmillaan n. 400 euroa ulkomailta tilatessa, vähän parempilaatuiset kotimaisten verkkokauppojen valikoimasta sitten +500 euroa. Kun olet tekemässä tilausta bogusta, kysy vinkkiä seuran muilta harrastajilta! Molemmat kotimaiset verkkokaupat, meijin.fi ja ebogu.fi, osallistuvat yleensä isoimmille leireille, jolloin on mahdollista sovitella / mittauttaa itselleen sopivia varusteita. Bogun osista men, tare ja do kestävät pitkään, ainakin 10 v, säännöllistä käyttöä. Kotet eli hanskat voi joutua uusimaan useammin, mutta nekin tyypillisesti useamman vuoden. Bogussa, erityisesti menissä eli kypärässä, ei kannata ihan hirveästi säästellä – huonosti istuva men ei suojaa ja lisäksi rajoittaa näkökenttää paljon.

Iaito – metallimiekka iaidon harjoitteluun

Kun on selvää, että iaidokärpänen on kunnolla purrut, tulee vastaan iaiton hankkiminen. Tästä tulee sopia ohjaajan kanssa, jotta tulee sopiva. Yleisesti ottaen kannattaa hankkia iaito luotettavilta kauppiailta. Verkosta, esim. Amazonista, löytyy jos jonkinlaista japanilaisen miekan replikaa, mutta näillä ei välttämättä ole turvallista harjoitella. Hyvä perusiaito esim. Minosaka-valmistajalta maksaa n. 400 €.

Linkkivinkkejä kauppoihin

Kotimaiset kendoon ja iaidoon erikoistuneet kaupat ovat EBogu ja Meijin. Ulkomailta seuran väellä on kokemuksia mm. Shogun Kendogu, Nine Circles, Eurokendo, Kendo24, KendoStar ja Tozando. Jos ajattelet käyttää jotain muuta verkkokauppaa ja erityisesti jos hinnat huomattavasti edullisempia kuin mainituilla, niin ei välttämättä kannata tilata. Näytä linkkiä treeneissä, pidempään harrastaneet osaavat tunnistaa, ovatko kamppeet legit.

Lopuksi

Kendo ja iaido eivät ole välineurheilulajeja, mutta hyvillä varusteilla on huomattavasti miellyttävämpää sekä turvallisempaa kaikille osapuolille harjoitella. Varusteista pitää huolehtia, mm. klassinen Kendo Equipment Manual käy läpi kaiken olennaisen. Jos Engrish ei viehätä, Youtuben puolella Andy Fisher / KendoStar -verkkokaupasta on kunnostautunut videoilla, joissa näytetään miten kamat puetaan ja huolletaan sekä muulla hyödyllisellä sisällöllä.