Olipas huikea päivä eilen Soveltavan Liikunnan Päivässä! Kiitokset järjestäjille eli Seinäjoen kaupungin Liikuntapalveluilla ja Suomen Vammaisurheilu ry:lle sekä Valteille, jotka lapsia ohjasivat eilen. Linkistä löytyy meidän esitykset näillä kinkereillä. Nykyiset vakiovuorot Lyseolla ovat vähän hankalat liikuntarajoitteisille/pyörätuolilla kulkeville hissin puutteen vuoksi, mutta Lukiolla pääsee vähän helpommin liikkeelle.Jos tulijoita on, niin soveltavalle kendolle voidaan katsoa, josko onnistuttaisiin keksimään näppärämpi ratkaisu. Sitten epistolaan:

Aiemmassa kirjoituksessa kävin läpi kendon neljää tukijalkaa, mutta koska viikonloppuna seuramme ohjaajat käyvät hakemassa oppia isoolla kirkolla, niin kerron hiukan opettamisen, ohjaamisen ja treenien vetämisen  tavoista meidän seurassa.

Perinteisesti kendo-opetuksesta vastaa seurassa sensei(t) [sensei: 6. dan ja ylöspäin] ja seuran kokeneemmat harrastajat monesti ohjaavat / vetävät harjoituksia. Seinäjoen kendoseuran aloittaessa 2012 talvella meillä ei ollut senseitä, vain muutama innokas harrastaja. Tämän vuoksi meidän seurassa tulee harjoitusten ohjaaminen ajankohtaiseksi melko nopeasti, varsinkin alussa oli tärkeää, että vetovuoroa treeneissä pystyttiin vaihtelemaan. Vaikka ohjatessa tulee monesti opittua itsekin, on tärkeää, että toistojakin pystyy tekemään keskittyen vain omaan tekemiseen. Tietty palaute treenikavereilta on olennaista – käsitys omasta tekemisestä saattaa monesti vääristyä.

Meidän seurassa harjoituksia ohjaa pääsääntöisesti nelikko Joni Vuorenmaa 3. dan, Markus Ojala 3. dan, Tuomas Koskinen 2. dan ja Jouni Haapamäki 2. dan. Edellä mainitusta huomaa, että meidän porukalla ei omasta takaa senseitä ole mutta olemme iloksemme saaneet apuja! Seuramme järjestää joka vuosi kaksi omaa leiriä, johon kutsumme vierailijoita ohjaamaan ja opettamaan meitä. Tänä vuonna joululeirin tulee ohjaamaan Mikko Salonen kyoshi 7. dan ja Susanna Porevuo renshi 6. dan, jotka ovatkin käyneet jo useana vuonna vieraisilla Seinäjoella. Mikon ja Susannan lisäksi meillä ovat vierailleet mm. Uematsu Daihachiro kyoshi 7. dan, Markus Frey kyoshi 7. dan, Kari Ruuhilahti renshi 6. dan, Kari Jääskelainen renshi 6. dan, Mika Kankainen 6. dan, Markus Lyyrtö 6. dan, Sakari Jokinen 6. dan ja tietysti japanilaiset vieraamme, Saito Koji kyoshi 8. dan, Shigetomi renshi 7. dan ja Kubo Takanori kyoshi 7. dan. Lisäksi olemme isännöineet sekä maakuntarinkiä että Suomen kendomaajoukkuetta! Samaten ystävämme muissa kendoseuroissa ovat olleet meidän porukalle tärkeitä vieraita: Kokkola, Vaasa, Lahti, Oulu, Pori, Kotka ja Tampere nyt muutamia mainitakseni.

Vierailut ovat olleet koko meidän seuralle tärkeitä: olemme saaneet sisältöä omaan harjoitteluun ja kunnon kirittämistä keikoon. Näin olemme saaneet nostettua tekemisen hyvälle tasolle vaikka seuramme toki nuori on. Tästä hyvänä näyttönä ovat onnistuneet dan-graduoinnit ja menestys SM-kisoissa 2017; pronssia joukkuekisasta! Varsinkin meille ohjaajille on ollut hyötyä nähdä vierestä, kuinka eri tavoin ja harjoittein samoja asioita voidaan viedä eteenpäin.

Treenien ohjaamisessa meidän seurassa on kolme olennaista periaatetta tärkeysjärjestyksessä: 1) turvallisuus 2) hauskuus ja 3) kendon oppiminen. Kendo on turvallinen laji, koska me kaikki teemme omalla toiminnallamme siitä turvallista. Tämä tarkoittaa harjoitteiden purkua osiin alkuun ja tahdin pitämistä maltillisena, jotta harjoittelusta tulee sujuvaa – kun sujuu, vauhti nousee. Monet kendoharjoitteet ovat kohtuullisen raskaita (uchikomi, kirikaeshi, kakarikeiko) ja/tai toisteisia (suburit, ashisabaki). Jotta pidetään harjoittelu hauskana, tehdään erilaisia muunnelmia, esimerkiksi erilaisia kirikaesheja, erilailla rytmitettyjä uchikomeja jne. Kun kaksi ensimmäistä on kunnossa, tulee kohta 3 kuin itsestään: turvallisuus mahdollistaa harjoittelun, hauskuus takaa, että tulee riittävästi toistoja jotta kendoa opitaan.

Tervetuloa harjoituksiin! Näin perjantaisin klo 19-21 Seinäjoen Lukiolla, tiistaisin 17-19 ja keskiviikkoisin 19-21 Seinäjoen Lyseon yläasteella, yläsalissa. Keskiviikon vuorossa ensimmäinen tunti tehdään liikesarjaa eli kendo kataa. Onegaishimasu!