Tämän päivän treeneissä käydään läpi kirikaeshi, eli yksi tärkeimmistä harjoituksista, joita kendossa tehdään. Oheisessa artikkelissa (kenshi247.net) käydään lyhyesti läpi kirikaeshin hyödyt. Kirikaeshi kehittää mm. ryhtiä, kestävyyttä ja terävyyttä tekniikkaan. Lisäksi se opettaa etäisyyden hallintaa ja jalkatyötä.

Mitä se sitten on? Kirikaeshi on perusmuodossaan harjoitus, joka aloitetaan pitkältä etäisyydeltä (toma, shinain kärkien välissä n. 15 cm). Otetaan askel lyöntietäisyydelle (issoku-itto-no-maai), jonka jälkeen lyödään men! Tämän jälkeen jatketaan lyömällä 4 sayumeniä (sayumen – lyönti ohimoon) alkaen vasemmalta, sitten 5 sayumeniä taakse, päättyen vasempaan. Viimeisen lyönnin jälkeen otetaan pitkä etäisyys (toma), ja tehdään sama lyöntisarja uudelleen. Kun viimeinen sayumen peruuttaessa on lyöty, otetaan etäisyys ja tehdään vielä yksi men ja edetään suorassa viivassa motodachin läpi (motodachi väistää).

 

Ylläoleva on perusmuoto (men)kirikaeshille. Harjoituksesta on useita muunnoksia, esimerkiksi siten, että 4/5 sayumen-lyönnin sijaan edetään koko sali tai että lisätään suorien men-lyöntien määrää kolmeen. Lisäksi harjoituksen tahtia voi vaihdella, aluksi kannattaa tehdä rauhassa, jotta saa muodon kuntoon ja vasta sitten lisätä vauhtia. Ohessa vielä yksi video kirikaeshista, tällä kertaa yksittäisin lyönnein ja sivusta kuvattuna:

One Reply to “Kirikaeshi!”

Comments are closed.