Syyskauden ensimmäisissä paikalla 8 henkeä, joista yksi uusi. Tutustuttiin kendoon järjestyksessä katse – jalat – ääni – miekan heilutus. Ensin lyhyt lämpö, sitten jalkatyön tapailua. Ayumiashi => kamae => okuriashi => suriashi ja lopuksi fumikomin tapailua. Pitkä askel kyykkyyn oikealla ja siitä ponnistaen suriashilla eteenpäin. Sahattiin salia eestaas, välillä myös vasen jalka edellä herätellen vähän hermosoluja.

Kendoa tehdään oikea jalka edessä ja vasen käsi kahvan pohjassa. Miksi? Se nyt vain on niin. Japanissa miekkaa on pidetty vasemmalla ja perinne jatkuu kendossa. Jalat ovat tyypillisesti oikea edellä chudan kamaessa, mutta (hidari) jodan kamaessa vasen jalka edellä.

Subureissa edettiin vaiheistetusta men-lyönnistä aina yhtenäisempään ja lopuksi parin kanssa eri variaatiota menistä.

Aivan loppuun bogullisten kanssa yksi kierros mawarikeikoa. Taasen huomasin, että tekemisestä tulisi paljon järkevämpää, jos muistaisi virittää piilolinssit. Syvyysnäöstä on etua erityisesti kote-tekniikoissa. 2025 kesäkuussa on ensimmäinen mahdollisuus haastaa 5. danin graduointi – pitkä aika mutta tuntuu taas vaihteeksi, että onpa tässä tekemistä.