No koska se on siistiä!

Tai siis ainakin tälläiselle japani/samurai-fanipojalle. Olin joskus pikkupoikana nähnyt EuroSport-kanavalta tallenteita Pariisissa järjestetyistä budoesityksistä, joissa myös kendoa aina välillä näki. Panssarit ja asustus olivat jännittävän näköisiä ja jotain mielleyhtymiä tuli myös Star Warsien valomiekkailuun. Nämä jäivät takaraivoon kummittelemaan. Lapsena tuli hyvin lyhyesti kokeiltua aikidoa ja karatea, mutta siirryttäessä opiskeluvuosiin, mielenkiinnon kohteet vaihtui toisaalla. Opiskelujen jälkeen työelämä vei mennessään ja kun alkoi olemaan ahdasta penkin ja ratin välissä, piti keksiä jotain liikunnallista tekemistä. Sattumalta tuolloin osui silmääni Lahden kendoseuran mainos kendon peruskurssista. Näytökseen en ehtinyt, mutta heti seuraaviin treeneihin. En oikein tiennyt mitä odottaa, mutta harjoitukset olivat erinomaisen hauskat ja useamman vuoden liikkumattomuuden jälkeen myös fyysisesti kiitettävän rankat. Näin jälkikäteen on hauska ajatella, kuinka kevyellä otteella sai itsensä piippuun!

Lahden sempaiden opastuksella melko nopeasti kendokärpänen puraisi lujaa, kiitokset lihamukin kotikylään! Järjestään kaikki aiemmat liikunnalliset harrastukset yms. jäivät syystä tai toisesta kesken, mutta kendossa oli jotain pelkästään jumpallisen asian ylittävää. Iso asia itselleni oli leirit: ensimmäiset kinkerit olivat Turussa 2009 Rendaino ry:n isännöimällä leirillä. Leirin japanilaiset senseit pitivät erinomaista meininkiä ja siellä oli mukavaa ajaa sisään uuden karhea bogu. Samalla pääsi näkemään muita suomalaisia kendokoita eri seuroista ympäri Suomea, joista monien kanssa harjoittelu jatkuu edelleen! Saito-sensei muuten vieraili meillä 2014, Takeda piti vuoden 2021 liiton kevätleirin.

Vuosien varrella harrastus on ollut välillä tiiviimpää ja välillä on pidetty pitkäänkin taukoa. Joka tapauksessa aina kun salille asti pääsee niin on kuin ei olisi koskaan läksinytkään. Tule siistin swägin takia, jää siksi että pääset lyömään ihmistä bambumiekalla! Itselleni myös sosiaalinen aspekti on tärkeä – kendon harrastajissa on monenlaisia ihmisiä ja jokaisella on oma tapa tehdä kendoa. Tämä vaihtelu on virkistävää ja kiinnostavaa. Samojenkin kaverien kanssa harjoitellessa tulee muutosta. Joten, kiitos treenikavereille!

Loppuun linkkivinkkejä: Lahden kendoseura, Rendaino Ry ja vuoden 2009 leirin ohjelma, Kendoliiton sivut, Takedan diat vuodelta 2021 ja Sakain fysiikkadiat samalta keikalta .