Lahden kendoseura Shi Ken Kai ry ja Suomen Kendoseurojen Keskusliitto ry (FKA) järjestivät vuosittaisen kevätleirin Mukkulan koululla. Vierailevina opettajina toimi Kadono 8. dan kyoshi ja Suzuki 7. dan kyoshi Shofukan-dojolta Japanista. Mukana menossa oli myös suomalaiset opettajat, Daihachiro Uematsu, Mikko Salonen, Markus Frey, Susanna Porevuo, Kari Jääskeläinen, Kari Ruuhilahti, Pekka Nurminen sekä FKA:n pj Mika Kankainen. Kaikkiaan leirillä oli n. 140 osallistujaa, joista junnuja n. 25 kpl.
Opetuksen pääantia:
Kihon on kaiken pohja (pyramidin pohja). Kihonin puhtaus ja laajuus määrittelee sen, minkälaista wazaa on mahdollista tehdä. Jos haluaa parempaa wazaa, niin on parannettava kihonia. pyramidin huipulla on sitten shiai / shinsa.
Kun tehdään kihonia, on tärkeää, että liikuttaa koko kehoa. Lantion pitää olla liikkeessä, ei saa horjua tai ryhti ei saa sortua.
“ Soft and relaxed grip means that once you take kamae, you do not move your fingers”. Kadono-sensei painotti, että kun ottaa kamaen, niin sormien ei saisi liikkua enää kahvalla – kaikkinainen sormien aukominen tai otteen vaihtelu on kitkettävä pois, mukaan lukien zanshinissa yms. Huomautti myös, että shinsaa ajatellen, kun pääsee tekemään kataa, niin tämä on yksi arvostelukohta katassa.
Vielä nigiri katasta, eli otteesta: kun ottaa otteen, niin käden alapuolisten lihasten tulisi aktivoitua. Jos puristaa keski-, etusormella ja peukalolla, niin hartiat jännittyy eikä olkapäät liiku vapaasti. Backswingissä Kadono näytti mallia – hänen tsubansa kosketti lapojen väliä otteen pysyessä kiinni.
kokoro kamae, gaman – kokoro kamae tarkoittaa mieltä. On tärkeää, että kontakti harjoituksissa jatkuu koko ajan – vaikka olet jo tehnyt suorituksesi ja vaihdat motodachiksi, tulee olla valmiudessa ja pitää asenne yllä. Kun vastaan ottaa tekniikoita, pitää olla aktiivinen eikä wooden dummy. Gaman (?) taasen oli jatkuva valmius kakarina. Teimme harjoitusta, jossa kakari tekee ensin 2 renzoku oki meniä (jatkuvaa isoa meniä). Toisen läpimenon jälkeen taasen kamae, nyt piti odottaa, kunnes motodachi liikkuu ja avaa paikan. tämä on erinomainen harjoitus debana / degashira ajoituksen oppimiseen. voidaan helposti esim. nukidoon, degoteen, kaeshidoon. yms.
Kadono-sensei oli tarkka oheisista asioista. Harjoitteita otettiin uusiksi niin kauan, että kaikki tekivät khoninsa kunnolla. Koteen tuli erinomainen oivallus, että sae ja tenouchi tehdään nimenomaan jaloilla – kädet eivät sinällään tee menistä poikkeavaa. Dossa painotettiin etäisyyden hallintaa ja lantion käyttöä. Juuri se, ettei muuta käsien asentoa edes don zanshinissa kertoo, koska etäisyys on kunnossa. Jos päästää vasemman irti, niin pystyy fuskaamaan. Tässä on motodachi tärkeässä roolissa.
Toinen kadonon toimiva tiivistys liittyi shu-ha-ri -käsitteeseen. Vapaasti sensein englanninnoksesta härmäksi 1. matkii 2. oppii 3. ymmärtää. Tämä on jatkuva kehä, joka alkaa aina alusta. Eri asiat/osaset voivat olla eri vaiheissa.
Leiri oli erinomainen opetukseltaan ja järjestelytkin pelasivat, vaikkakin salin lattia oli hiukan armoton. Ensi elokuussa Lahden seura järjestää kyu-leirin, silloin otetaan uusiksi!
Leirillä sai myös maajoukkue hiukan kisatreeniä, ohessa pari videota matseista.
Kiitoksia järjestäville tahoille + opettajille ja treenikavereille, oli hauskaa ja opettavaista, isot onnittelut myös graduointinsa läpäisseille ja tsemppiä uusintayrityksiin muille.