Kendossa (ja monessa muussa budolajissa) on käytössä tasojärjestelmä, kyu- ja dan-tasot. Esim. judossa taso näkyy vyön värissä, meillä kendossa ei tasoon liittyvää erillistä tunnusmerkkiä ole. Kyu-arvot ovat kansallisten liittojen hallinnoimia ja taasen dan-arvot menevät Euroopan kendoliiton hallinnoinnin alle. Tässä esim. vuodelta 2019 säännöt: https://www.ekf-eu.com/documents/EKF%20GRADING%20RULES.pdf Allekirjoittanut on jo kovasti suunnittellut tekevänsä ensi kesänä MM-kisoissa Milanossa 5. danin, mutta koska ko. henkilö eli minä olen vähän hömppä, niin huomasin hauskan jutun: olen graduoinut 4. danin vuonna _2021_ joten voin aikaisimmallaan graduoida 5. danin 202_5_! Huhhuh.

Aasin siltana käytän tähän kommenttia, että dan-arvojen suhteen voi käyttää Euroopan kendoliiton dan-rekisteriä mm. varmistuakseen, että hommat on ns. kuosissa. Sääntöjen mukaan dan-arvojen välillä pitää odottaa 1 vuosi 2. daniin, 2 vuotta 3., jne. Nopeimmillaan 1. danista 5. daniin pääsee siis 4+3+2+1 = 10 vuodessa. Jos ja kun pääsen 2025 menestyksekkäästi graduoimaan 5. danin, oma polkuni on kestänyt 18 vuotta. Time flies when having fun!

Jos nyt saisi kissan pois kendolaukusta, niin voisi mennä ottamaan hajamielisyyteen lääkettä esim. vastaanottamalla tsukia!