Saito-sensei ohjasi Seinäjoella ja Vaasassa neljät harjoitukset viikon aikana, jokaisissa harjoituksissa oli n. 25 kendokaa paikalla. Sensein ohjaamien harjoitusten rakenne oli seuraavanlainen:

– lämmittely ja venyttely
– suburit
– ashisabaki, eli jalkatyö
– kirikaeshi
– kihon
– waza-keiko
– uchikomi-keiko
– jigeiko.

Sensei painotti käsien pehmeyttä lyöntien suorittamisessa sekä nopeaa ja rentoa jalkojen käyttöä. Lisäksi kiinnitettiin huomiota hyvään ryhtiin, liikkuessa miekan kärjen tulisi pysyä keskellä eikä keho saisi huojua sivuille tai ylös-alas.

Do-uchiin tuli hyvä vinkki vasemman käden liuttamisesta oikeaan kiinni – tällä saadaan korjattua sekä etäisyys oikeaksi ja miekan kierto helpommaksi. Kote-uchia harjoiteltiin siten, että zanshin tehtiin pysähtymällä taiatariin. Men-lyönneissä (myös sayumen) sensei painotti sitä, ettei kyynärpäät saa jäädä koukkuun vaan kädet ojentuvat eteenpäin – men lyönnin jälkeen vasen nyrkki on solisluiden/kurkun korkeudella.

Men-lyöntiin haettiin terävyyttä tehostamalla tenouchia – jotta lyönti olisi terävä, tulee oikealla kädellä ottaa koppi miekan kahvasta juuri osumahetkellä. Tätä on vähän vaikea selittää, mutta otetaan harjoitus mukaan meidän vakio-ohjelmaan, niin terävyys alkaa löytymään.

Uchikomi säilyi samana koko viikon, eli men – kote – do – men – kote – do. Eli peruslyönnit kahdesti motodachille. Menin zanshin tehtiin läpi, kote taasen taiatarilla, taiatarin jälkeen etäisyyden täsmäyttäminen motodachin toimesta ja do läpi, päälle toinen kierros. Erinomainen harjoitus!

Pääsimme myös tekemään aimen-harjoittelua sekä ohjatusti että sitten sensein kanssa jigeikossa – tämäkin harjoitus oli silkkaa parhautta. Viikon aikana kaikilla oli mahdollisuus tehdä useamman kerran keikoa sensein kanssa, joka käytti paljon aikaa meidän opastamiseen ja sai kaikkien tekemistä nostettua uudelle tasolle – nyt meidän on syytä pitää tasoa yllä parhaamme mukaan.

Iso kiitos vieraillemme ja aploodit myös seurojen puuhaihmisille, jotka järjestivät ohjelmaa ja huolehtivat vieraidemme kuljetuksista ja käytännön asioista. Seuratkaa Ilkka-lehteä, lähiaikoina siinä julkaistaan Saito-sensein haastattelu, seuramme kotisivuille julkaistaan kuvia viikon ajalta.

Domo arigato gozaimashita! a