Helsingin kendoseura Ki-Ken-Tai-Icchi ry järjesti 15.-17.4. kendon mestarikurssin uudella dojollaan Helsingissä. Puitteet olivat erinomaiset ja opettajakaarti loistava:

Uematsu Daihachiro 7. dan kyoshi
Frey Markus 7. dan kyoshi
Salonen Mikko 7.dan kyoshi
Miyasaka Masayuki 7. dan kyoshi
Porevuo Susanna 6. dan renshi
Jääskeläinen Kari 6. dan renshi
Nurminen Pekka 6. dan renshi
Ruuhilahti Kari 6. dan renshi

+ ripakopallinen 2.dan ja yli harrastajia.

Leirin pääpainotus oli dan-graduoinneissa ja niiden vaatimuksissa. Viikonlopun mittaan tehtiin tachiai-harjoituksia dan-tasoittain, käytännössä tehtiin siis harjoitusgraduja. Jokainen 3/4 hengen ryhmän tekeminen käytiin porukalla läpi ja kuunneltiin, mitä senseit tekemisestä sanoivat. Lauantain mittaan kaikki saivat 4 tachiai-harjoitusta eri ihmisten kanssa, joten leiri oli todella hyödyllinen.

Mikko Salonen selvitti, miten dan-graduointi järjestelmä etenee vaatimuksien ja arvosteltavien asioiden tiimoilta. Mikko oli valmistellut aiheeseen liittyen lyhyen kirjoitelman, jonka saa pyydettäessä .pdf:nä. Yritän jossain välissä saada tuota jakoon meidän seuran sivuille ja fb-ryhmään / whatsappiin.

Markus Frey kertoi valmistautumisesta dan-graduihin. Erityisesti ylemmillä daneilla gradujen väliin tulee vuosia. Frey tiivisti valmistautumisen siihen, että kannattaa miettiä omat mahdolisuudet ja resurssit ja lisäksi kuvitella, mitä tekee 1 vuotta ennen / 1 kuukautta ennen / 1 viikkoa ennen / 1 tuntia ennen. ERityisesti graduointipäivänä kannattaa olla ajoissa, ja varmistaa varusteet yms. valmiiksi, jottei keskittyminen pääse niiden takia herpaantumaan. Kannattaa myös tutustua saliin ja pitää itsensä vetreytyneessä kunnossa. Vuotta ennemmin voi harkita salaatin ja lenkkeilyn lisäämistä esimerkiksi.

Uematsu-sensei kertoi omasta valmistautumisestaan 7. danin kokeeseen siten, että kuviitteli mielessään graduoinnin. Hän myös huomautti, etta dan-graduissa ei saa räiskiä – tachiaissa on aikaa noin viidelle tekniikalle, ei sen enemmälle.

Miyasaka-sensei piti esitelmän Way to kodansha (高段者への道, linkki Amazon.co.jp-sivulle) kirjasta, josta hän oli löytänyt hyödyllisen check listin kendon tekemiseen. Kirjan ovat kirjoittaneet Nariaki Satoh, Seiji Iho, Tadatoshi Haga. Vaikka kirja käsittelee nimenomaan ylempien danien graduointia, on seuraava listaus erinomaisen hyödyllinen meille muillekin:

1. Kamae ja maai (asento, etäisyys). Kamaessa pitää olla hyökkäys ja puolustus tasapainossa. Etäisyys pariin pitää olla siten, että tekijänä on helppo ylettyä, mutta pari ei yllä sinuun – tämä onnistuu täsmällisellä jalkatyöllä ja liikkeellä.
2. Seme – pitää voittaa ensin, vasta sitten leikata.
3. Semen kolme periaatetta (voita miekka, keho ja mieli)
4. 3 Sen – eli  3 aloitetta: sen sen no sen, sen no sen ja go no sen (tekniikan ajoitus shikake wazasta oji wazaan)
5. Kikai – mahdollisuus tekniikan tekoon ( havaita, hyödyntää ja luoda)
6. Ki – henki
7. Zanshin – jatkuva valmius, loppuun asti meno

Liitteenä kuva white boardista, josta löytyy kirjan kanjit.

Way to kodansha

Itselleni tärkeä opetus tuli Susanna Porevuolta, joka muistutti äänen käytön järkeilystä. Jos haluaa psyykata itseään ja huutaa valmistelevan kiain, tulee se tehdä pitkällä ( to-ma) etäisyydellä – jos alkaa mölisemään issoku itto no maaissa (lyöntietäisyys), on suuri vaara jäädä suojatta parin hyökkäystä vastaan.

Vielä lopuksi graduoinneissa on tärkeää muistaa se, että jos sinua lyödään, niin se ei ole automaattinen hylkäysperuste. Kendoa tehdään yhdessä parin kanssa, defensiivinen kendo ei ole arvokasta käytöstä. Lisäksi pitää muistaa, että ennen pitkää jokaiselle tulee vastaan graduointi, jota ei pääse läpi – silloinkin tulee reflektoida omaa tekemistä ja työskennellä oman kendon parantamiseen.