Ryhmäkuva, Vasemmalta oikealle: Juho Koivisto, Leif Grönberg, Sampsa, Jari, Vesa Varhee, Riku Huomo, Vesa Tuukkanen, Ilpo Pirhonen
Suomalaiset Muso Shinden Ryu iaidokat Japanissa. Vasemmalta oikealle: Juho Koivisto, Leif Grönberg, Sampsa, Jari, Vesa Varhee, Riku Huomo, Vesa Tuukkanen, Ilpo Pirhonen Kuva: Sampsa Pesonen, käyttö luvalla.

Pitkän odotuksen jälkeen ryhmä Suomalaisia Muso Shinden Ryu Iaidokoita pääsi vierailulle Yokohamaan Japaniin. Kahden vuoden odotus palkittiin. Tuona aikana olivat maailmaa ravistelevat kulkutaudit tehneet matkustuksesta mahdotonta molemmin puolin. Japaniin ei oltu voitu matkustaa eikä opettajia sieltä olla saatu Suomeen antamaan opetustaan. Ryhmällä olikin ymmärrettävästi korkeat odotuksensa matkan suhteen, eikä sitä todeksi tainnut kukaan uskoakaan ennen kuin renkaat olivat kiitotiestä irronneet.

Matka-ajankohtana, syys-lokakuun 2022 taitteessa, Japanissa elettiin kuitenkin vielä korkeiden rajoitustoimien piirissä. Tämä edellytti muunmuassa viisumia ja sitä, että matka järjestettiin ryhmämatkana yhteistyössä paikallisen EFRS-hyväksytyn agentin kanssa. Maskipakkoa unohtamatta. Lisäksi kohdemaan käytössä oleva MySOS älypuhelin app tuli jokaiselle matkaajalle tutuksi ja niin rakkaaksi.

Pitkälti edellä mainituista rajoituksista ja erityisjärjestelyistä johtuen matkan pituus oli rajallinen, neljä yötä kohteessa. Tämän myötä ohjelma oli melko napakka. Silti saimme kuin saimmekin Iseyama Gotai Jingu embun lisäksi mahdutettua vierailulle kahdet erikoistreenit ja vieläpä yksityisvisiitin Takadan kotona.

Nippon Iaido Kyokain näytös Iseyama Gotai Jingulla oli jälleen kerran kokemus. Näinhän siinä aina käy, että länkkäri muuttuu äkkiä turistista nähtävyydeksi kun kimono puetaan ylle ja miekan tietä aletaan esittelemään temppelissä juhlallisten seremonioiden säestyksellä. Paikalle oli kutsuttu paikallisia arvovaltaisia vieraita niin Nippon Iaido Kyokain lähipiiristä kuin Yokohaman kaupungin edustuksesta. Tämän kertainen sisätilanäytös sujui hienosti ja kyllä Suomalaisten tekemiseen voitiin olla ylpeitä.

Erikoistreenit järjestettiin tutuissa ympäristöissä Oppama High School:n ja Oppama Yokosuka Arena kendosaleissa. Tähän vuodenaikaan lämpötila oli iaido-harjoittelulle varsin suotuisa, päivälämpötila +27°C. Eli oli aivan sama onko ikkunat auki vai kiinni, hiki virtasi valtoimenaa. Siitä huolimatta tekeminen pitkästä aikaa opettajien seurassa on riemukasta. Ja tulihan sieltä karkkia niin nuoremmille kuin Ryugi rintamallekin..

Opettajien sekä Takada Gakudon että tämän vaimon Rumi-sensein kanssa kävimme antoisaa keskustelua. Takada-sensei kertoi omasta budohistoriastaan uusia ja mielenkiintoisia tarinoita. Ainoana kendo-harjoittelun edustajana otin teitysti tilanteesta ilon irti ja kysyinkin Takada-sensiltä tämän kendotaustastaan. Hänen kendo-opettajansa oli aikanaan Usamikasaku-sensei, jolla oli 6.dan kendo kun Takada aloitti hänen opetuksessaan. Usamikasaku-sensei oli lopulta 8.dan kendossa. Takada-sensein kendoarvot ovat kendō 7.dan, kyōshi, jukendō 6.dan, kyōshi ja tankendō 5. dan.

Japaniin saakka kun kerran oli tultu, oli hyvä hetki myös esitellä Takada-senseille Seinäjoen ihme kendoharjoittelulle. Opettajat olivat mielissään kuultuaan, että kendon ohella Seinäjoella harjoitellaan Muso Shinden ryu Iaidoa. Seuramme helavyö-logo sai hehkutusta molemmilta opettajilta. Yhteensattumaa tai ei, mutta seuramme nimi, Sei Shin Ken Kai, koettiin erityisen mieleiseksi ja jopa hienoiseksi tuulahdukseksi menneisyydestä, sillä Takada-sensein opettajan Matsuo Kenpu -sensei:n dojon nimi oli aikanaan Shin Ken Kai Matsuo Kenpu dojo.

Kirjoitti: Sampsa Pesonen